Artykuł sponsorowany
Przygotowując stół na przyjęcie wiele osób zastanawia się, jak go udekorować. Najczęściej wybiera się małe ozdoby, które zabierają tylko miejsce, które można wykorzystać na położenie kolejnego talerzyka z pysznym smakołykiem. Dlatego też warto pokusić się o jadalną dekorację w postaci deski serów.
Wystarczy wybrać odpowiednią podstawę, na której położy się pyszne serki, aby stworzyć oryginalną i nieoczywistą ozdobę stołu w jadalni podczas spotkania. Jak ułożyć deskę serów, aby przykuwała uwagę, pięknie się prezentowała i kusiła swoim wyglądem domowników i przybyłych gości? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
Jak ułożyć deskę serów? – zacznij od wyboru odpowiedniej podstawki pod produkty
Aby przygotować pyszną dekorację z serków na stół, powinieneś zakupić deskę, która będzie drewniana lub bambusowa.
Deski drewniane są trwałe, a także wyglądają estetycznie i elegancko. Co więcej, możesz nawet pokroić na niej produkty i nie pozostawi żadnych niechcianych zarysowań. Jeśli chodzi o deskę bambusową, także zapewni walory estetyczne.
Wybierz deskę o odpowiednim rozmiarze, dostosowanym do ilości sera, jaką planujesz przygotować. Optymalna grubość sprawi, że będzie stabilna podczas krojenia.
Jakie sery wybrać? Postaw na włoskie specjały!
Jeśli chcesz stworzyć niepowtarzalną dekorację na stół, a także zapewnić gościom pyszne doznania smakowe, koniecznie postaw na najlepsze sery. Doskonałym wyborem będą gatunki włoskie, które są znane ze swoich oryginalnych aromatów i smaków.
Decydując się na taką opcję, warto sięgnąć po gatunki dobrze znane i te, które nie są oczywistym wyborem. Na desce nie powinno zabraknąć parmezanu, gorgonzoli oraz mozzarelli. A mniej znane włoskie specjały? Provolone, pecorino peperoncino czy caciocavallo.
Aby zapewnić autentyczne włoskie smaki, warto sięgnąć po produkty najwyższej jakości prosto ze słonecznej Italii. Na stronie https://kuchnia-wloska.com.pl/category/parmezan-i-sery znajdziesz prawdziwe włoskie sery, które doskonale sprawdzą się na Twojej desce z przekąskami. Różnorodność kształtów, kolorów i aromatów pozwoli Ci stworzyć oryginalną dekorację na stół, która będzie w szybkim tempie znikać.
Jak przygotować sery na deskę? Podstawowe zasady
Aby Twoja jadalna dekoracja na stół prezentowała się zjawiskowo, należy pamiętać o podstawowych zasadach krojenia serów. Co jest ważne?
- Każdy z kawałków powinien posiadać skórkę – dzięki temu wszyscy goście będą mogli poznać prawdziwy smak i aromat przygotowanego sera.
- Ser w kształcie trójkąta zacznij kroić od środka do skórki.
- Większe i okrągłe gatunki pokrój w plastry, jak tort.
- Mniejsze serki pokrój na połówki lub ćwiartki.
Sery to nie wszystko – jakie dodatki warto położyć na desce?
Jeśli chcesz, żeby deska serów naprawdę spełniała swoją rolę jako dekoracja, musisz pamiętać o dodatkach. Sery są kluczowe, ale warto położyć na drewnianej powierzchni jeszcze kilka dodatkowych jadalnych elementów.
Pozostańmy we włoskim klimacie. Pomiędzy gatunki sera dodaj szynkę parmeńską, salami lub kabanosy. Najlepiej pokroić je w plasterki i estetycznie położyć na desce. Warto będzie dodać także – orzechy włoskie, laskowe, oliwki czarne lub zielone, winogrona, pomidorki koktajlowe, rukolę lub ogórka małosolnego. Dzięki tym dodatkom deska serów będzie pełna i spełni się doskonale jako dekoracja na stół w jadalni.
Te jadalne elementy Cię nie przekonują? W takim razie postaw na precle, paluszki czy krakersy. Słone smakołyki świetnie sprawdzą się w połączeniu z aromatycznymi serami. Komponując deskę z włoskimi przysmakami połącz wszystkie elementy tak, aby stworzyły pyszną podróż po smakach Italii.
Jak ułożyć sery na desce – włącz swoją kreatywność!
Kiedy wszystkie elementy masz już przygotowane, zostaje ostatni – ale najważniejszy – krok. Jak ułożyć sery na desce, aby prezentowały się zjawiskowo? To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Warto poeksperymentować. Masz naprawdę wiele elementów, które możesz wykorzystać. Pomyśl, jak możesz je ciekawie ułożyć na drewnianej lub bambusowej desce. Stwórz napisy, wzory lub prawdziwe małe dzieła sztuki, które na pewno szybko znikną ze stołu.
To już wszystko w tym artykule. Mam nadzieję, że teraz już wiesz, jak ułożyć deskę serów. Tworzenie jej to prawdziwa sztuka, która łączy ze sobą smakowite doznania i estetyczne wrażenia. Dzięki odpowiedniemu doborowi serów, dodatków, precyzyjnemu ułożeniu i odrobinie kreatywności, stworzysz niezapomnianą dekorację stołową, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Gotowi na smakowitą podróż przez świat serów? Czas rozpocząć serową ekstrawagancję na swoim stole!